Derde Advent, zondag 14 december 2003

Het Adventsproject van 2003 is Davids Zoon, lang verwacht.

Dit maakt deel uit van een serie verhalen uit de bijbelboeken I en II SamuŽl, over SamuŽl en de koningen Saul en David. Hierbij worden overeenkomsten belicht tussen koning David en Christus, de Koning van Gods rijk van vrede.

Linksboven het aansteken van de derde adventskaars.
Rechts de Davidsster waarvan iedere zondag een punt wordt opengeklapt zodat de voorstelling in het midden geleidelijkaan tevoorschijn komt, en er steeds een nieuw aspect van de koning zichtbaar wordt - een koning die durft te huilen, met zijn handen voor zijn gezicht; een koning die trouw en betrouwbaar is en zijn armen en handen uitstrekt naar de ander; en de herder-koning, die met open handen God om hulp vraagt.

De Werkgroep Liturgisch Bloemschikken heeft rond dit thema weer iets heel moois gemaakt, zoals op onderstaande foto's is te zien.


De bloemschikking ligt als 't ware op een troon, waarvan de rugleuning met de ster van David erachter te zien is. Het paars is de liturgische kleur van Advent, terwijl het roze in de bloemen het ochtendgloren van het komende licht symboliseert (3de Advent).
De saamgebonden wilgentakken aan weerskanten beelden de geopende handen uit zoals die op de derde afbeelding staan in de ster rechtsboven op deze bladzijde.Hieronder een detail van de schikking.
Duidelijk is nu de koningskroon te zien die er middenin staat, om de wilgentakken heen.

In deze prachtige schikking zijn o.a. groen mos en varens verwerkt,
en als schitterende blikvanger twee grote roze Protea-bloemen.


Protea obtusifolia, het 'Suikerbossie' uit Zuid-Afrika, is een prachtige
bloem waarvan het midden uit zachte donsveertjes lijkt te bestaan.


Zij-aanzicht van de geschubde Protea-bloem. Ook de leerachtige bladeren zijn hier te zien.

Home                Kerstschikking 2003