Kerkdienst in de feesttent, als afsluiting van het dorpsfeest   (26 mei 2019)


Voor het eerst in de geschiedenis van het Tytsjerkster dorpsfeest (eens in de 2 jaar gehouden) was hieraan een kerkdienst verbonden, in de feesttent aan de Zomerweg, op de zondag na de festiviteiten. Dit idee was ontstaan op een kerkenraadsvergadering, in navolging van sommige andere dorpen, waar dit al langer gewoonte is.
Of het idee zou aanspreken en of er veel mensen naar deze speciale dienst toe zouden komen, was nog afwachten - er werden toch wel minstens 30 mensen verwacht, werd achteraf gezegd. Maar het werden er véél meer - de hele tent zat vol, en wie niet supervroeg kwam, moest echt zoeken naar een plaatsje. De opstelling van de stoelen was overigens niet in rijen, maar rond tafeltjes, waardoor er ook minder plaatsen beschikbaar waren. Naar schatting zullen er wel tussen de 100 en 150 mensen zijn geweest.

Ds. van der Boon, onze eigen predikant, ging voor, en het thema was "Feest" - niet zo heel verwonderlijk. Er waren ook heel wat kinderen aanwezig, die op het podium werden geroepen, ze hadden ook voor de dienst een paar versjes ingestudeerd. De kerkdienst begon om 11 uur, maar vanaf 10.15 kon men al terecht en waren er activiteiten voor de kinderen.
De muzikale begeleiding werd verzorgd door de Spijkerpakkenband uit Opsterland, die sinds 1989 bestaat, dus inmiddels 30 jaar. Deze brassband dankt zijn naam aan de begintijd, toen ze nog niet genoeg geld hadden voor uniforme kleding. Men besloot toen om op een concours allemaal in spijkerbroek en spijkerjasje op te treden om toch een soort uniform te dragen, en hierbij werd de naam dus ook gekozen.

Het was een feestelijke dienst, men kreeg ook nog een kopje koffie van de Feestcommissie Tytsjerk.
Het wat druilerige weer was deze zondag wel iets minder feestelijk dan de voorgaande week tijdens het Dorpsfeest, toen het steeds droog bleef en vaak zonnig was, maar de tentdienst was toch een "binnen-gebeuren" waardoor men er geen last van had.

       

 
De tent stroomt vol publiek, men kon voor de dienst begon een kopje koffie drinken
 
De Spijkerpakkenband in actie

 
De kinderen op het podium

 
De Spijkerpakkenband staat op en krijgt applaus

 
Het feestterrein bij het verlaten van de tent na de dienst; er staat ook nog een draaimolen, maar al niet meer in gebruik