Inloopbijeenkomst International ArtCamp Tytsjerk - 26 november 2017

Zondag 26 november bood de kerk 's middags ruimte aan een speciale inloopbijeenkomst van Fertellendeweis, het eerste International ArtCamp Tytsjerk, dat in 2018 plaatsvindt.

Nieuwsgierige Tytsjerkers hoorden initiatiefnemer Reina van der Meer uitleggen wat het ArtCamp nu eigenlijk inhoudt:
zo'n 25 kunstenaars uit het buitenland komen eind juli naar het dorp om er, samen met lokale deelnemers en aangestuurd door Friese werkgroepleiders, twee weken te werken aan een eindmanifestatie, op 5 augustus.
Het ArtCamp van 2018 is onderdeel van Under de Toer, een Kulturele Haadstęd-programma dat draait om het Friese kerkenlandschap en de verhalen die er in schuilen.

Het verhaal rond de 170 Tielse evacués die in de Tweede Wereldoorlog vanuit de kerk onderdak kregen in Tytsjerk, is bij Fertellendeweis het vertrekpunt. De kerk speelt dan ook een rol in het evenement.
Under de Toer was er deze zondag bij in de persoon van Tamara Schoppert, die uitleg gaf over hun programma en waarom Fertellendeweis zo'n speciale plaats daarin inneemt.

Keunstwurk nam Fertellendeweis ook op in hun 2018-programma De Reis: Luuk Eisema presenteerde ook hun plannen in de kerk. Bijzonder was, dat een selectie uit het koor van It Paad nei Frijheid voor de gelegenheid 'Węs ien fan ús' weer ten gehore bracht.
Naast onze kerk zijn Park Vijversburg en dorpshuis Yn 'e Mande locaties waar de kunstenaars in verschillende groepen (dans, muziek, installatiekunst en video/fotografie) werken.

Het hele dorp kan meedoen, op wat voor manier ieder maar wil. In ieder geval wordt er slaapplek gezocht voor de buitenlandse deelnemers. Een unieke kans om te laten zie hoe gastvrij Tytsjerk is.

Meer informatie op www.artcamptytsjerk.nl en www.facebook.com/ArtCampTytsjerk/.

Johannes Keekstra, namens ArtCamp Tytsjerk